Bijgewerkt op
29 februari 2020
Jaap Zijp
Jaap Zijp

Concertregistraties en CD-opnames

NPS
NPS Podium 25OKT98 Top 15 van Jaap Zijp met presentator Jurrian van Dongen

Ik maak geluidsregistraties voor de Concertzender. Zelf hou ik van bijzondere muziek. Het bijzondere kan zijn een nieuwe compositie, een bijzondere uitvoering, verrassende instrumenten of een bijzondere gelegenheid of lokatie. Ik stel gepassioneerde musici graag in de gelegenheid om een opname te laten maken van hun concert. Ik verzorg ook CD-opnames en de montage voor CD's.
Toen ik zelf zanger was bij ensemble MiRé (ensemble Middeleeuwen en Renaissance van de Stedelijke Muziekschool Groningen), ben ik daarvan ook opnames gaan maken. Nu zing ik bij het koor van het 4-Mei Projekt.

Concertregistraties:


CD-opnames

13 juni 2010 CD presentatie Theo Jellema op Georg Wilhelm Wilhelmi-orgel

Op verzoek van Orgelmakerij van der Putten BV uit Finsterwolde, hebben vier vrijwilligers zich ingezet om een CD op te nemen. Het bijzondere van deze CD is dat er gespeeld wordt op een instrument dat zeldzaam in zijn soort is, omdat het gebouwd is door Georg Wilhelm Wilhelmi. Het werd opgeleverd op 25 maart 1795. Dit orgel is in 2007-2008 gerestaureerd door Orgelmakerij van der Putten BV, het staat in de St. Gallus kirche, Altenesch, Deutschland (in de buurt van Bremen). De CD is op 13 juni 2010 gepresenteerd in Altensch met een concert door Theo Jellema. "... Speltechnisch en geluidstechnisch gaat het hier om een prachtregistratie..." Leeuwarder Courant, 3 september 2010 . De CD is te bestellen bij Muziekhandel Boeijenga in Veenhuizen.

VoorkantCD


Uitreiking Uitreiking van het eerste exemplaar door orgelbouwer Winold van der Putten (rechts) aan Wim Diepenhorst, orgeldeskundige van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (in Nederland)

Vrijwilligers
De vrijwilligers vlnr: Jaap Zijp, opname- en montage-technicus; Winold van der Putten, orgelbouwer-intonateur; Theo Jellema, organist; Peter van der Zwaag, regie-assistent
We konden gebruik maken van een matched-pair DPA 4006 microfoons.

Fragment Christ ist Erstanden

Fragment Herr Gott nun schleuss den Himmel auf


 

CD van gerestaureerd Lohmanorgel Zuidwolde (Groningen)

Het Lohmanorgel (uit 1817) van de middeleeuwse kerk in Zuidwolde is in 2009 - 2010 gerestaureerd door Mense Ruiter Orgelmakers. De Stichting Klaas Dijkstra Fonds heeft van dit orgel CD laten opnemen. Hierop spelen Hiroko Inoue, Lukas Jan Schoonbeek en Jochem Schuurman, allen studenten Theo Jellema bij het Prins Claus Conservatorium in Groningen, werken van CPE Bach, JS Bach, D Buxtehude,
J Haydn, F Mendelssohn Bartholdy en T Yoshimatsu. Door de combinatie van de muziek en de registratie laten de organisten dit orgel alle hoeken van de kerk zien. De CD verscheen op 12 mei 2012, de opbrengst van de verkoop is bestemd voor het orgelfonds.

Lohmanorgel Voorproefje van de CD


 

Vox Resonans: Boekje + CD

Op 9 september 2014 verscheen het boekje "Klinkende Klei" - Everhard Huizing en Jankees Braaksma. In het boekje zit een CD met opnames van ensemble Super Librum. Het is een waardevol boekje, goed geschreven en prachtig vorm gegeven. De CD is een verzameling van diverse opnames, van mijn eerste serieuze opname (2003) uit de Nieuwe kerk in Groningen tot en met de laatste (2012) opname uit de kerk van Huizinge. De CD bevat ook andere prachtige opnames van o.a. van Rein de Vries (2011).

VoxResonans
Voorproefje van de CD


 

25 Jaar Middeleeuwse Orgels maken: Boekje + CD

Orgelmakerij van der Putten (destijds uit Finsterwolde, maar inmiddels verhuisd naar Duitsland) vierde het feit dat er 25 jaar middeleeuwse orgels werden gemaakt met de presentatie van een CD.

25 Jaar Middeleeuwse OrgelsCanto Ostinato in de NS-Stationshal te Groningen

Behalve in een pianozaak zijn er weinig plekken waar je in één oogopslag vier vleugels tegelijk kunt zien. Op 25 juni 2010 kon dit echter ook in de stationshal van het NS hoofdstation te Groningen. Daar werd de compositie Canto Ostinato van de Nederlandse componist Simeon ten Holt uitgevoerd. Meer informatie over deze componist kunt u vinden via de Simeon ten Holt Foundation. Canto Ostinato kan in principe eindeloos doorlopend gespeeld worden. Deze uitvoering werd gespeeld door Eka Kuridze, Sandra van Veen, Fred Oldenburg en Jeroen van Veen en duurde 1:58'01.

Canto Ostinato Fragment Canto Ostinato
Draaiorgeldag in Groningen 14 mei 2011, een impressie

 

Creatief met geluid

Paulus de Boskabouter

Paulus de Boskabouter, origineel een creatie van Jean Dulieu, beleeft een nieuw (2008) avontuur, verhaaltje zelf geschreven, alle geluiden (behalve het muziekje) zelf opgenomen: Paulus op Internet

How it's made

Voor "How it's made" bezochten we de scheerapparatenfabriek in Drachten Productie Philishave

Bestemming bereikt

De weg des levens heeft soms verassende wendingen Bestemming bereikt

Broodje-Aap-Verhaal

Inzending van de Broodje-Aap-Verhaal Vertelwedstrijd, Grand Theatre, Groningen, 14 maart 2009:
Broodje Aap
Entropa

 

Vergelijking microfoons en microfoon opstellingen

Vergelijking microfoons: is prijs bepalend?

In dit stukje hoort u opnames met verschillende microfoons achter elkaar gemonteerd:
0'00 - 1'10     Sony DS70P (stereomicrofoon met geluid van MD-recorder € 50)
1'10 - 2'20     Sony ECM 717 (stereomicrofoon € 83)
2'20 - 3'30     2 × Sennheiser MD421 (2 × € 389)
3'30 - 4'40     2 × Neumann KM184 (2 × € 820)
De Sennheiser en Neumann microfoons zijn in ORTF opgesteld (prijzen incl BTW, 2004).
Jankees Braaksma op Theophilus Orgel

 

Karakteristiekvergelijking microfoons: rondom, nier of richtpijp?

Zeerijp heeft een enorm grote kerk met veel nagalm. De keuze om nier-microfoons te gebruiken in plaats van rondoms lijkt gerechtvaardigd. U hoort in AB opstelling achter elkaar gemonteerd:
0'00 - 1'00     2 × Neumann KM183 (rondom)
1'00 - 2'10     2 × Neumann KM184 (nier)
2'10 - 3'00     2 × AKG C568EB (richtpijp)
Belle qui tient ma vie, IVAK Jeugd Vocaal Ensemble

 

AB of XY opname?

In diverse boeken en op internet kunt u informatie vinden over het opnemen met een AB of XY opstelling. Maar hoe klinkt het verschil? Dat kunt u hier horen, twee opnames van het zelfde stukje muziek:
0'00 - 2'00     AB opname met twee Neumann KM183 microfoons (rondom), basisbreedte van 40 cm
2'00 - 4'00     XY opname met twee Neumann KM184 microfoons (nier), membranen vlak boven elkaar onder een hoek van 90°.
Summertime, Nederlands Studenten Kamerkoor

 

AB met rondoms of nieren?

Ik het lijkt soms of AB opnamen zijn voorbehouden voor rondom microfoons. Om het verschil met nieren
te onderzoeken heb ook eens geprobeerd een AB opname te maken met rondommicrofoons (B&K 4006) en niermicrofoons (KM184).
Met de nieren verdwijnt natuurlijk een deel van de nagalm, u hoort twee opnames van het zelfde stukje muziek:
0'00 - 1'10     AB opname met twee B&K 4006 microfoons (rondom), basisbreedte van 40 cm
1'15 - 2'30     AB opname met twee Neumann KM184 microfoons (nier), basisbreedte van 40 cm
Theo Jellema, Martinikerkorgel Groningen

 

Jecklin-schijf

De Jecklin-schijf is een beetje in onbruik geraakt, maar kan toch een mooi stereo beeld opleveren. Deze opname is gemaakt met twee Neumann KM183 microfoons (rondom) op een Jecklin-schijf (ook wel OSS Scheibe genoemd).
Jankees Braaksma, Theophilusorgel en Tomas Flegr, middeleeuws carillon
Format© 2006-2008 www.mijn-eigen-website.nl